Skip to content

FAQ

FAQ

Vad är psykoterapi?

Ordet terapi kommer från grekiskan och betyder bland annat vårda eller bota. Med andra ord innebär ’att gå i terapi’ en form av behandling. Psykoterapi är ett samlingsnamn för olika behandlingsformer, ex kognitiv terapi, individuell terapi eller gruppterapi, och är bra för dig som fastnat i ett dysfunktionellt levnadsmönster och inte har det liv du önskar.

Psykoterapi är ett samspel mellan den hjälpsökande klienten och terapeuten. Genom samtalet kan du lära känna dig själv bättre samt hitta en väg ut ur dina svårigheter. Nu skapar du förutsättningar för förändringar.

Psykoterapi är en behandlingsform som riktar sig till alla människor, oavsett ålder. Metoden fungerar på många sjukdomar och symtom. Psykoterapi är evidensbaserad och har en forskningsgrund.

Här är några exempel när psykoterapi skulle kunna hjälpa dig:

  • Du har under lång tid känt en överväldigande och långvarig känsla av hjälplöshet och sorg
  • Du har fortsatta problem trots dina ansträngningar och stöd från omgivningen
  • Du har svårigheter med att vara fokuserad i yrkes- och vardagslivet
  • Du är pessimistisk och förväntar dig alltid det värsta, vilket samtidigt gör att du känner en överdriven oro och rädsla
  • Du har ett destruktivt handlande, som kan ta sig i uttryck, genom bland annat ett självskadande beteende, aggressivitet samt drog- eller alkoholproblem

Vad innebär det att gå i terapi?

Under de första sessionerna gör vi tillsammans en analys av problemet och försöker reda ut vad som vidmakthåller problemet.

Du får information om vad terapi innebär samt övergripande insikt i några metoder som vi kommer att använda. Därefter bestämmer du om du vill fortsätta behandlingen.

Vi börjar med att du berättar om din uppväxt och hur du upplevde den speciellt i relation till dina föräldrar. Det gör vi för att identifiera inlärda tankemönster och beteenden som inte gynnar dig i ditt nuvarande liv.

Sedan analyserar vi vad som inte fungerar i ditt liv med syfte att hitta vad du specifikt behöver hjälp med och vad du önskar uppnå. Därefter sätter vi ett mål för vad som önskas uppnås med terapin.

Vi stämmer av detta mål löpande under våra träffar. Med olika metoder och modeller kommer vi tillsammans att arbeta oss igenom ditt problem för att nå målet som är satt. Hemuppgifter ingår som en del av behandlingen.

Sammanfattning – vad det innebär att gå i terapi

  • Att kartlägga dina känslor, tankar och beteenden i olika relationer och situationer, såväl aktuella som sådana som ligger längre tillbaka i tiden
  • Få ökad förståelse för vad som utlöser dina svårigheter, hur dina problem tar sig uttryck och hur de påverkar dig i vardagen
  • Att arbeta strukturerat med att hitta alternativa strategier och förhållningssätt för att förändra problembilden
  • Att arbeta aktivt tillsammans med terapeuten
  • Att arbeta med olika hemuppgifter som registreringar och beteendeexperiment

Vad är KBT?

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett samlingsnamn för psykoterapier där man tränar på att använda sig av nya beteenden och tankemönster för att minska psykologisk ohälsa. KBT genererar ofta en relativt snabb ’aha-upplevelse’ och därmed en möjlighet till lindring. KBT är en effektiv metod för behandling när man har ett problem.

KBT är en strukturerad, evidensbaserad och aktiv psykoterapi som ger dig ökad insikt om hur tanke, känsla och handling påverkar varandra. Detta samband påverkar våra liv i positiv och negativ riktning. Du lär dig förändra och acceptera olika situationer med hjälp av specifika kognitiva och beteendeinriktade verktyg. Den långsiktiga målsättningen med KBT är att skapa nya livsstrategier och att klienten lär sig utveckla och förvalta lösningar på egen hand.

Terapiformen är mer inriktad på nutid än på det förflutna och innebär ett aktivt arbete. Problemen man har anses ofta bero på hur man tänker och beter sig och genom insikt, kunskap och träning kan dessa tankar och beteenden förändras och bytas ut.  Med tydliga mål, hemuppgifter och konsekvent träning, ändras invanda mönster som resulterar i nya tankeperspektiv, känslor och beteenden.

Gäller tystnadsplikt?

Att arbeta som KBT-terapeut innebär att allt arbete jag gör lyder under Hälso- och sjukvårdslagen.

Det innebär att journal måste föras och att samma tystnadsplikt som gäller inom sjukvården också gäller i denna verksamhet.

Regionerna har inte tillgång till patientjournalen.